通过搜索功能可以查询本站的所有文章
网站首页 本站动态 资源共享 美文妙乐 教学教案 双语新闻 论文相关 辅助教学 教学软件 广东高考

2018年英语听说考试真题A


来源:网络整理 发布时间:2018-10-27 20:06:00 查看次数:

内容提要:最近刚进行了一次上机练习,使用的材料是2018年广东高考真题A卷。对文本材料进行了整理注释,方便学生自行学习。附上视频,可以反复练习。

最近刚进行了一次上机练习,使用的材料是2018年广东高考真题A卷。对文本材料进行了整理注释,方便学生自行学习。附上视频,可以反复练习。


文本材料来源: 省考试院

视频来源: 口语无忧


Part A

This is one of the greatest masterpieces of Chinese landscape painting. When westerners first discovered Chinese paintings like this one, they could not see their value. To understand painting, you need to understand calligraphy. the characteris not a picture of an object in the real world but a symbol for an idea. As Chinese characters are symbols for ideas so elements in a Chinese landscape, rocks, water, trees and mountains, became symbols of concepts. For the Chinese, pictures painted with a brush are symbols that carry both the surface meaning and additional hidden meanings. Chinese paintings are not just pretty pictures. They mean something.

注释:

masterpiece['mɑ:stəpi:sɪ] 杰作,名作; 佳作;

landscape [ˈlændskeɪp] 风景

calligraphy [kəˈlɪgrəfi] 书法

element [ˈelɪmənt] 元素

concept[ˈkɒnsept]概念



Part B

角色:你是Mary

任务:(1)与Dr.Brown谈论睡眠与健康的话题;

2)根据谈话内容回答另一同学的提问。

生词:dieter节食减肥者;lifespan寿命

Tapescript:

W: Good afternoon, Dr. Brown. We are very honored to have you  with us today.

M: Thanks for inviting me, Mary.

W: We know that you have been studying sleep and health for many  years.

M: Yes, I started my research in 2010.

W: I know that good sleep makes me feel better, but I am not so  sure about the specific health benefits of good sleep.

M: Oh, recently, I have published a book named Sleep and Health. According to my research, good sleep benefits our mind, weight,  heart and more. Yet few of us realize that. Now more and more people  including young students are having sleep problems.


三问部分:
Question 1:学生是如何受到睡眠影响的?

How do students get affected by sleep?/

How are students influenced by sleep?/

How does sleep influence the students?/

How does sleep affect the students?/

How does sleep have an influence on students?

Answer 1: For children between the ages of ten and sixteen, if they haven’t gotten enough sleep, they are more likely to have problems with attention and learning. College students who don’t get enough sleep have worse grades than those who do.So don’t sacrifice sleep even if you are trying to meet a deadline.Get a good sleep and you might get a better score.

注释:

be likely to do 有可能

College students who don’t get enough sleep have worse grades than those who do. 涉及定语从句,比较级,省略句do=get enough sleep

Sacrifice [ˈsækrəˌfaɪs] 牺牲

Deadline [ˈdedlaɪn] 最后期限,截止期限


Question 2: 睡眠好还有其他什么好处吗?

Are there any other benefits of good sleep?/

Is there any other benefit of good sleep?/

Does good sleep have any other benefits?

Answer 2: Well, good sleep also helps you have a healthy weight. If you are thinking about going on a diet, you might need to plan an earlier bed time. People tend to feel more hungry and eat more when they get less sleep. Researchers find that dieters who sleep well lose more fat than those who don’t.

注释: therebe 表示有.

Researchers find that dieters whosleep well lose more fat than those who don’t. 涉及宾语从句,定语从句,省略句don’t= don’t sleep well

Question 3: 那意味着我们应该多睡觉吗?


Does that mean we should sleep more?/

Does that mean we should get more sleep?/

Does that mean we should sleep a lot?

Answer 3: Well, it depends. Too much or too little sleep is associated with a shorter lifespan, but sleep surely affects the quality of life. If you sleep better, you will certainly live better. It’s pretty clear.

注释:

It depends:视情况而定;

be associated with和…联系在一起;与…有关;

If you sleep better, you willcertainly live better. 主将从现


五答部分:

Question 1: When did Dr. Brown start his research on sleep and health?

Answer 1:

In 2010./

He started his research in 2010./

Dr. Brown started his research in 2010./

He started his research on sleep and health in2010./

Dr. Brown started his research on sleep andhealth in 2010.

注释:

2010 读作 twenty  ten   , two thousand and ten

Question 2: What is the name of Dr. Brown’s book?

Answer 2:



Sleep and Health./

His book is Sleep and Health./

Dr. Brown’s book is Sleep and Health./
The name of Dr. Brown’s book is Sleep and Health.

注释:答案出处在视频前的说明中:任务:(1)与Dr.Brown谈论睡眠与健康的话题;

Question 3: What is Dr. Brown’s suggestion for students who are trying to meeta deadline?

Answer 3:

Don’t sacrifice sleep./

His suggestion is not to sacrifice sleep./

Dr. Brown’s suggestion is not to sacrifice sleep./

His suggestion for students is that don’t sacrifice sleep./

Dr. Brown’s suggestion for students is that don’t sacrifice sleep.

Question 4: Why do people need to plan an earlier bed time if they go on a diet?

Answer 4:

Because good sleep also helps them have a healthy weight./

Because people tend to feel hungrier and eat more when they get less sleep./

Because researchers find that dieters who sleep well lose more fat than those who don’t.

Question 5: What is associated with a shorter life?

Answer 5:

Too much or too little sleep./

Too much or too little sleep is associated with a shorter life.


Part C

梗概:Tom担心妹妹缺粮过冬,偷偷送米给她,却发现妹妹也在做同样的事情关键词:worry(担心)add(添加)strange(奇怪的)hide(藏)same(同样的)

Tapescript:

The Rice  is Back

Tom and Mary were brother and sister. They lived in the same village. Tom had many  children to feed and Mary also had a big  family to raise. They worked very hard every day on their farms. They were poor but both lived a happy  life. One year, there was little rain and rice  did not grow well. They got the smallest  harvest ever. At night, Tom could not sleep, worrying that Mary might not have enough food to survive the long winter. He got up and went to its  farm house where he filled  a bag with rice. Then he went to Mary’s house and secretly added the  rice to her pile. Every night, when everyone was asleep,  Tom did the same thing. After two weeks, Tom noticed something strange. His pile did not seem to be any smaller. He decided to find out what had happened. One midnight, he hid himself  in the farm house and waited. After a while, a shadow appeared.  Tom was surprised to find it was Mary. She was coming in carrying a bag of rice. She had been  doing the same thing, taking her rice and  adding it to Tom’s pile.

注释

Feed [fi:d] 喂养

Pile [paɪl]

shadow[ˈʃædəʊ]影子

答案参考原文,最好能够多一点记录红色字体(实词)

扫一扫使用手机浏览或分享本页
相关文章
最新更新
阅读排行
快速导航
关于我们
联系我们
微信公众号 站长微信
版权所有 2008-2018 高中英语教学交流网