点击这里查看首页

高考英语阅读理解之主旨大意题2


来源:高中英语教学交流
发布时间:2010-05-05 07:19:00
查看次数:

内容提要:主旨大意题主要是测试考生对一篇文章或一段文字的深层理解程度及在速读中准确把握文章主旨大意的能力。一般针对某一语段或某一语篇的主题标题或目的设题。常见的设题方式有:

    5Handshaking, though a European practice is often seen in big cities of China. Nobody knows exactly when the practice started in Europe. It is said that long long ago in Europe when people met, they showed their unarmed 无武器的 hands to each other as a sign of goodwill. As time went on and trade in cities grew rapidly, people in cities began to clap each other’s hands to make a deal or to reach an agreement. This practice was later changed into shaking hands among friends on meeting or leaving each other. “Let’s shake hands on it” sometimes means agreement reached.

    Do the Europeans shake hands wherever they go and with whomever they meet? No. Sometimes the Chinese abroad reach out their hands too often to be polite. It is really very impolite to give your hand when the other party, especially when it is a woman, shows little interest in shaking hands with you and when the meeting does not mean anything to him or-her. Even if, for politeness, he holds out his unwilling hand in answer to your uninvited hand, just touch it slightly- There is generally a misunderstanding 误解 among the Chinese that westerners are usually open and straightforward, while the Chinese are rather reserved 保守的 in manner. But in fact some people in western countries more reserved than some Chinese today. So it is a good idea to shake hands with a westerner only when he shows interest in further relations with you.2005年安徽卷

    ⑤The first paragraph mainly tells us ______.

    A. where handshaking was first practiced

    B. how handshaking came about

    C. about the relationship between handshaking and trade

    D. about the practice of handshaking both in Europe and in China

    [分析]第一段主要讲述了握手的起源。答案B

    ⑥The main purpose of the text is ______.

    A. to tell us some differences between the East and the West

    B. to offer us some important facts about handshaking

    C. to introduce us to some different customs in the West

    D. to give us some advice before we travel abroad

    [分析]本篇讲述了在什么情况下握手比较得体,给我们提供了有关握手的事实。答案B 


相关文章
·英语阅读理解正确选项与干扰选项的特点05-06
·2023年高考英语中的长难句(附长难句翻译练习)07-22
·运用复现策略巧解阅读理解细节题03-28
·[阅读理解]五大方法巧解词义猜测题03-19
·阅读理解要这样子做05-12
·高考阅读理解满分技巧(9大题型+解题技巧)01-17
·[名师讲堂] 高考英语阅读理解专题103-15
·怎样通过上下文猜测词义11-21
·[阅读技巧]拆解长难句,攻克新高考中占足50分的英语阅读02-28
·[阅读理解] 猜词题:词意推断与代词指代03-15
最新文章
·我好像发现了英语阅读理解能一直全对的方法10-18
·高考英语阅读理解十大解题原则06-07
·高考英语阅读拿分关键:7类题型选项的高频“套路”词06-06
·2025年大湾区二模阅读理解C篇全文翻译04-26
·高考英语|阅读理解的准确率如何提升?12-04
·历年高考英语阅读理解中的同义替换大汇总10-29
·解惑高考英语阅读理解九类题型03-09
·七选五 :How to Avoid Identity Theft 如何避免身份01-31
·例谈巧用“衔接关系”破解阅读理解“七选五”08-06
·三节课“玩转”高考英语七选五的“前世今生”08-05
阅读排行