现在时间是:
通过搜索功能可以查询本站的所有文章
网站首页 本站动态 资源共享 美文妙乐 教学教案 双语新闻 论文相关 辅助教学 教学软件 广东高考
您当前位置:网站首页 >> 资源共享 >> 高考调研 >> 阅读文章

2016年高考全国卷命题热点和原创猜题


来源:网络转载 发布时间:2016-06-01 06:18:24 查看次数:
内容提要:2016年高考即将到来,如何让考生在考场中高效快捷、占尽先机,如何在最后两周复习备考中快人一步、事半功倍,江西旭云文化考试命题中心特约全国名校名师和高考命题专家,精心打造《2016年高考全国卷命题热点和原创猜题》,依据考试大纲说明,深度分析命题规律,结合高考命题信息,直击高考命题精髓。题题有意,泄露天机。

以下题是近日在各大QQ群里流传的,英语高考题若想猜中,可能性极小,当然,高质量的模拟题,在考前练习一下,肯定有好处。

2016年高考即将到来,如何让考生在考场中高效快捷、占尽先机,如何在最后两周复习备考中快人一步、事半功倍,江西旭云文化考试命题中心特约全国名校名师和高考命题专家,精心打造《2016年高考全国卷命题热点和原创猜题》,依据考试大纲说明,深度分析命题规律,结合高考命题信息,直击高考命题精髓。题题有意,泄露天机。

英     语

[命题热点]

1.  介绍和展示以VR青蒿素为代表的科技创新及社会影响。

2.  科技造成的人与人之间的面对面交流的缺失及必要性。

3.  以二胎放开、足球课程进校园为代表政策话题。

4.  中西方文化差异与交流的话题。

5.  中国优秀传统文化。

6.  2022北京冬奥会。

7.交通与环保问题。

8.网络新词汇。(土豪、女汉子等)

9.留守儿童和空巢老人现象。

10.  人际关系和情感态度

[原创猜题]

1题:

{猜想试题}Last year my summer holiday was spoiled by my bringing along a modern convenience that was too convenient for my own good: the iPad. Instead of looking at nature, I checked my e-mail. Instead of paddling a small boat, I followed my Twitter feed(推特简讯). Instead of reading great novels, I stuck to reading four newspapers each morning. I was behaving as if I were still in the office. My body was on vacation, but my head wasn’t.

So this year I made up my mind to try something different: withdrawal from the Internet. I knew it wouldn’t be easy, since I’m bad at self-control. But I was determined. I started by giving the iPad to my wife.

The cellphone signal at our house was worse than in the past, making my attempts at cheating an experience in frustration (沮丧). I was trapped, forced to go through with my plan. Largely breaking away from e-mail, Twitter and my favorite newspaper websites, I had few ways to connect to the world except for the radio—and how much radio can one listen to, really? I had to do what I had planned to do all along: read books.

This experience has had a happy ending. With determination and the strong support of my wife, I won in my vacation struggle against the Internet, realizing finally that it was I, not the iPad, that was the problem. I knew I had won when we passed a Starbucks and my wife asked if I wanted to stop to use the Wi-Fi. “I don’t need it,” I said.

However, as we return to post-vacation life, a harder test begins: Can I continue when I’m back at work?

There are times when the need to know what’s being said right now is great.  I have no intention of giving up my convenience completely. But I hope to resist the temptation to check my e-mail every five minutes, which leads to checking my Twitter feed and a website or two.

I think a vacation is supposed to help you rest your brain to become more productive. Here I hope this one worked.

28. What do we know about the author’s last summer vacation?

A. He was determined to enjoy the beautiful view.

B. His iPad ruined his plan of finishing a great novel.

C. He hated himself for acting as if he were working on vacation.

D. He felt satisfied that he had stuck to his usual timetable.

29 What did the author do to keep away from the Internet this year?

A. He cut off his cellphone signal.

B. He handed his iPad to his wife.

C. He refused to cheat in his house.

D. He listened to the radio most of the time.

30. When back at work, the author will probably choose to   .

A. keep control of when and how to use the Internet

B. continue to read more and more books

C. stay away from the Internet for ever

D. stop checking what is being said right now completely

31. What is the author’s opinion of a great vacation in the passage?

A. A vacation is having nothing to do but read all day.

B. A vacation proves that a life of pleasure is overvalued.

C. A vacation means a change of pace to make one more creative.

D. A vacation is a period of time to do whatever one wishes to.

【知识点】日常生活

【试题解析】本文作者通过自己的个人经历告诉大家要抵制住高科技(手机)带来的诱惑,让大脑得到休息。

1.根据第一段中I was behaving as if I were still in the office.可知作者对于自己在假期里玩手机上瘾,而导致就和在办公室上班一样而感到生气。故C选项正确。

2.根据第二段I started by giving the iPad to my wife.一句,可知作者首先就把手机交给了自己的妻子。故答案选B

3.根据第六段中I have no intention of giving up my convenience completelyBut I hope to resist the temptation to check my e-mail every five minutes一句可知答案A正确。

4.根据最后一段I think a vacation is supposed to help you rest your brain to become more productive.可知假期就是换个节奏,让大脑休息以便于更有创造力。故答案C正确。

【答案】28C    29B    30A    31C

{猜题分析}

本文体现了全国卷阅读话题具有时代性、人文性的特点。夹叙夹议体现了现代科技对普通人的影响。设题均衡,考查全面。

2题:

{猜想试题} When I first heard about geocaching (地理寻宝), I was skeptical. But the more I thought about it, the more it seemed like an interesting idea. I at least wanted to try it once.

Having familiarized myself with how the game works, I set out in search of my first cache. My trip took me through a series of lively hutong (胡同), past a number of small temples, and right into the courtyard of a quiet youth hotel. I spent several minutes looking around, but couldn’t find anything. Just before I was about to give up, I spotted a colorful object in the crack of a wall. Could it be the hidden cache?

At that moment a group of backpackers arrived. According to the game’s rules, people who are not in the game must not be allowed to find out about secret caches. So I pretended to make a phone call while waiting for them to leave. When the coast was clear, I grabbed the object. It was the cache! I opened it and pulled out a crumpled (皱的) sheet of paper with several names and celebratory messages written on it. I added my own and replaced the cache in its hiding place, ready for the next geocacher to find.

It may seem like a simple game, but the idea that there are caches hidden all around us is  exciting. Once you’re hooked, it’s easy to set yourself the goal of finding every single cache in a neighborhood or even an entire city. The real treasure, however, is not the cache itself, but  the places it takes you to.

Hunting for further caches has since introduced me to places which I didn’t even know existed. Some are peaceful parks, while others are forgotten historical sites. A few caches have even been in places I passed regularly without giving them any thought. Now, I feel a much closer connection.

1.What was the author’s initial attitude to geocaching? 

A. He thought it interesting.     B. He wanted to try it at once.

C. He showed little interest in it.  D. He found it unsuitable for him.

2.Where did the author find the cache?

A. In a hutong.         B. In a temple.  C. In a well. D. In a hotel.

3.When a group of backpackers were approaching, the author   .

A. pretended to be cleaning the yard

B. made a call to other geocachers

C. didn’t allow them to come in

D. tried to keep the cache secret

4.In what way does the author benefit from geocaching?

A. He has found much treasure.

B. He’s more familiar with the city.

C. He has made more friends.

D. He has mastered hunting.

语篇解读:本文讲述了作者第一次参加户外活动地理寻宝的经历和这种活动给自己带来的好处。

1.C 推理判断题。由第一段的第一句话When I first heard about geocaching(地理寻宝), I was skeptical可知,作者最初对这一活动持怀疑态度,故选C项。

2.D 细节理解题。由第二段的right into the courtyard of a quiet youth hotel后面的内容可知,作者是在一家旅馆的墙缝里发现隐藏的宝贝的,故选D项。

3.D 细节理解题。由第三段的At that moment a group of backpackers arrivedSo I pretended to make a phone call while waiting for them to leave可知,作者的发现不想让那些背包客知道,故选D项。

4.B 推理判断题。由最后一段的第一句话Hunting for further caches has since introduced me to places which I didn’t even know existed可知,参加地理寻宝活动让我认识了很多以前我不知道它们存在的地方,故选B项。

{猜题分析}探险已经是现代生活的一种时尚,阅读理解,完形填空,语法填空,甚至作文都有可能涉及到这类话题。

相关文章
赞助商链接
  最新更新
  阅读排行
关于本站|本站帮助|本站邮箱|广告说明|ZSHUNJ工具箱|ZSHUNJ工具箱|订阅资讯|SITEMAP|粤ICP备09036632号
联系邮箱 : jun@zshunj.cn QQ : 312000504 Copyright 2016,www.zshunj.cn.